2021 Een lastig jaar - Wijndomein De Koen
Na een jaar zonder bezoekers en een heel koud voorjaar is het nu feest bij wijndomein de Koen aan de Westelijke Randweg in Zuid-Scharwoude. Alle wijnen van de oogst 2020 zijn inmiddels gebotteld en weer op voorraad. Ook de rode wijnen, die voor een deel zijn gerijpt op eikenhout zijn nu beschikbaar.
855
post-template-default,single,single-post,postid-855,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.7,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,columns-3,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
 

2021 Een lastig jaar

De winter van dit jaar was normaal met in februari wat vorst. Het bleef echter koud met een extreem koude mei-maand. De ontwikkeling van de knoppen verliep dan ook uiterst traag en hierdoor was er geen nachtvorst risico.

De bloei was dan ook erg laat en zeker een maand later dan normaal. Alleen 2015 was een vergelijkbare bloeiperiode..

In juni werd het mooi weer, waardoor de eerste ontwikkeling snel ging met veel opbindwerk in een korte tijd. Er volgde een koele zomer met soms veel regen wat extra risico op valse meeldauw opleverde. Gelukkig is De Koen hier goed doorheen gekomen.

Door het koele weer kon de Suzukii fruitvlieg zich helaas goed ontwikkelen en we moesten alles uit de kast halen om aantasting te voorkomen. De ontwikkeling van de druiven verliep traag en er moest dan ook flink worden gedund om de overgebleven druiven voldoende smaak en suiker te laten bevatten

Een aantal mooie weken in september was de redding voor de vroege soorten zoals Solaris en Rondo. Deze behaalden voldoende smaak en suiker voor een goede opbrengst. De late soorten kwamen ondanks het dunnen moeizaam op smaak en werden dan ook erg laat geoogst tot in november.

Dankzij de inzet van vele vrijwilligers kon er toch nog een goede oogst worden binnen gehaald al was de hoeveelheid wat minder dan in voorgaande jaren.