2022 een jaar met twee gezichten - Wijndomein De Koen
Na een jaar zonder bezoekers en een heel koud voorjaar is het nu feest bij wijndomein de Koen aan de Westelijke Randweg in Zuid-Scharwoude. Alle wijnen van de oogst 2020 zijn inmiddels gebotteld en weer op voorraad. Ook de rode wijnen, die voor een deel zijn gerijpt op eikenhout zijn nu beschikbaar.
1008
post-template-default,single,single-post,postid-1008,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.7,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,columns-3,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
 

2022 een jaar met twee gezichten

Na een milde winter waarin  het snoeien vlotjes is verlopen ligt de wijngaard er in maart keurig bij.

De knoppen zijn nog in rust en we hopen op een mooi en vroeg voorjaar.

Op 1 april is er wat sneeuw gevallen en in de ochtend vriest het zo hard, dat een deel van de knoppen bevriest. Hoewel ze nog in rust waren heeft deze vorst flink wat schade aan de knoppen veroorzaakt.

Voor de verdere werkzaamheden in het jaar was de vorstschade bepalend. Als er minder knoppen op een tak uitlopen, dan laat je alles zitten, waardoor er een slechte verdeling ontstaat. Als er maar een paar knoppen uitlopen, dan laat je ook de dubbele ogen zitten. Hierdoor ontstond er een ongelijk gewas, wat bij vooral de Rondo ook veel opbrengst verlies tot gevolg had.

Gelukkig volgde er een mooie en soms hete zomer waarin de druiven zich goed ontwikkelden en erdoor de ligging van het perceel geen gebrek was aan vocht. Ook zonnebrand kwam niet voor.

De droogte en warmte zorgde wel voor een invasie van cicaden, die vlekken in het blad veroorzaakten en maar lastig waren te bestrijden. De warmte zorgde anderzijds voor een mild verloop van de aantasting door de suzukii vlieg

De regen in september had geen sterke invloed op de kwaliteit, zodat we in een mooie oktober maand met behulp van een enthousiaste groep plukkers een mooie oogst binnen konden halen.