Over De Koen | Wijndomein De Koen
140
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-140,theme-bridge,bridge-core-3.2.0,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,columns-3,qode-theme-ver-30.6.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive
 

Over de Koen

De geschiedenis

Langedijk was in het verleden een belangrijk tuinbouw gebied. De groenten werden verbouwd op duizenden eilandjes, die werden bemest met de bagger uit de sloten. Veel akkers hadden een naam, die was afgeleid van hun vorm of ligging. In dit eilandenrijk lag een akker, die wat hoger was als de andere akkers en deze akker had de naam “De Koen”.

Het eilandenrijk is inmiddels herverkaveld en het eilandenrijk is nu een modern landbouwgebied. Op de plek waar De Koen lag is nu de wijngaard aangelegd. Eind vorige eeuw is begonnen met het experimenteren met het wijnmaken op De Koen. Er werd wijn gemaakt van druiven uit de kas. Later zijn er een klein aantal stokken geplant van het ras regent. Vanaf 2003 is de huidige wijngaard aangelegd. Ieder jaar is een vak geplant tot 2005. De oogst is vanaf 2006 voldoende om op professionele wijze wijn te maken.

In 2008 is de noordelijke hectare vol geplant. In 2013 en 2014 is het totale perceel van 2 hectare omgetoverd tot wijngaard.

HET TEAM

Begonnen als hobby, is de Koen uitgegroeid tot een Wijngaard van 2 hectare waar het merendeel van de werkzaamheden nog handmatig wordt uitgevoerd.

Guja en Pieter de Boer hebben de wijngaard in 2003 gesticht. Het werk wordt nu niet meer alleen door Pieter gedaan, want zodra er wat met machines moet worden gedaan springt zoon Govert bij en in de drukke tijden komen broer Marius en andere kennissen helpen.
Stan Beurskens is onze adviseur. Deze oenoloog (wijnkenner) adviseert bij de teelt van de druiven en het maken van de beste wijnen.

DRUIVENTEELT

De druivenstokken zijn van rassen, die minder gevoelig zijn voor schimmels en andere ziekten. Hierdoor hoeft minder gespoten te worden. De aangeplante rassen zijn ook vroeg rijp, waardoor de kans op slechte weersomstandigheden tijdens de oogst wat kleiner is. De rassen zijn; Solaris, Rondo, Marechal Foch, Cabernet Cortis, Phoenix, Souvigner Gris en Muscaris.

De druiven worden zo gesnoeid, dat er een gelijkmatig gewas kan ontstaan. De rijen staan in de Noord-Zuid richting om aan beide zijden zonlicht te krijgen. Het moment van de oogst hangt af van de hoeveelheid suiker en zuur in het sap. Als deze voldoende is wordt met de hand geoogst in schone kratten.

VERWERKING

Na de oogst gaan de druiven naar de verwerking ruimte. Hier worden de druiven eerst ontdaan van de steeltjes en vervolgens geperst of in vaten opgeslagen voor de eerste gisting. De witte wijn wordt meestal direct geperst en gaat dan in vaten voor de vergisting.

De rode wijn staat eerst weken op de schillen, waarna de pulp wordt geperst. De gisting duurt afhankelijk van temperatuur en soort twee tot vier weken. Na de gisting wordt de wijn over geheveld om de droesem uit de wijn te verwijderen. De witte wijn kan na ongeveer 8 maanden worden gebotteld en de rode wijn na 10 maanden.

Meer weten over De Koen?

Boek een rondleiding en een proeverij!